Slik kan arbeidslivskriminalitet oppstå og oppdages
Interessert i å lære mer om hvordan arbeidslivskriminalitet skjer og ikke minst hvordan de hvitvasker utbyttet?
Arbeidslivskriminalitet møter oss alle i hverdagen. Dette er kriminalitet alle som jobber med motvirke finansiell kriminalitet bør kjenne godt.
For deg som jobber med bekjempelse av antihvitvasking er dette forkriminalitet man må kjenne for å kunne avdekke mistenkelige transaksjoner og stoppe kriminaliteten!
En daglig leder i et budbilfirma som bla kjørte ut varer for Elkjøp og Power er dømt til tre år og tre måneders fengsel for økonomisk kriminalitet.
🔹Budbilfirmaet var det tredje leddet i næringskjeden. Øverst var elektrokjedene som hadde inngått avtale med et firma som større logistikkselkap og nederst i næringskjeden var det fiktive enkeltpersonforetak.
🔹Retten konkluderte med at det var «nærmest umulig, for en underleverandør som drev lovlig virksomhet uten bruk av svart arbeidskraft, å få til en lønnsom drift.»
🔹I tillegg til bruk av svart arbeid, har det også vært et omfattende bruk av fiktive fakturaer som medfører uriktig refusjon av merverdiavgift for tjenester som ikke har vært utført.
🔹Som de fleste som jobber med bekjempelse av økonomisk kriminalitet vet, er luringene ofte multikriminelle. Det er også tilfelle her for han ble også dømt for Nav-svindel siden ha. mottatt arbeidsavklaringspenger mens han har kjørt budbil.
🔹Til våren kommer den siste saken i dette store sakskomplekset opp der to personer i tingretten blant annet ble dømt for hvitvasking av henholdsvis 10,9 millioner kroner og 6,5 millioner kroner.
👮♀️Økokrim understreker i en pressemelding at økonomisk utroskap, underslag og skattesvik er svært samfunnsskadelig og undergraver grunnlaget for næringsvirksomheter som ønsker å drive lovlig.
Det fører videre til at det er vanskelig for sjåfører i denne bransjen å arbeide hvitt. Når det er driver eller eier av et selskap som gjør seg skyldig i økonomisk utroskap overfor selskapet, er oppdagelsesrisikoen liten. Av allmennpreventive hensyn er det derfor viktig med et strengt straffenivå i slike saker, legger Økokrim til.
🎓❓Interessert i å lære mer om hvordan arbeidslivskriminalitet skjer og ikke minst hvordan de hvitvasker utbyttet? Ta kontakt med meg, eller følg med nå vi legger ut våre Analyst Master Classes!
De kriminelles inngang til din organisasjon
Ved å skape miljøer der inngrep og støtte er lett tilgjengelig, kan vi bekjempe trusler fra innsidere, sikre arbeidsplassen vår, beskytte klientene våre og kjempe mot avhengighet - en vinn-vinn-situasjon for alle involverte.
I en nylig artikkel i Svenska Dagbladet kaster lys over en bekymringsfull trend: kriminelle grupper utnytter kokain-gjeld for å få innsidetilgang i banker og ulike organisasjoner. Denne avsløringen går utover den typiske trusselen fra innsidere og avdekker en tosidig bekymring som påvirker oss alle.
Alvoret i at kriminelle skaffer seg sensitiv informasjon kan ikke overdrives. Imidlertid viser mekanismen med bruk av kokain - som fører til gjeld til disse onde enhetene - en dypere, mer personlig krise. Det signaliserer en livstruende avhengighet som ikke bare setter individets velvære i fare, men også utgjør betydelige risikoer for samfunnet, arbeidsgivere og deres klientell.
🔍 Det større problemet her overskrider sikkerhetsbruddet. Det understreker et kritisk avhengighetsproblem som krever umiddelbar oppmerksomhet. En ansatt fanget av en slik narkotikavane står overfor en skremmende vei, en som ofte ikke ender uten inngrep. Den vil fortsette å ødelegge det meste av verdi på sin vei, samtidig som den opprettholder kriminelle gruppers aktiviteter.
📊 Statistikken viser at arbeidsgivere som identifiserer, griper inn og støtter behandling for ansatte som sliter med alvorlige narkotikavaner, opplever betydelige gevinster - til fordel ikke bare for individet og organisasjonen, men også for hele samfunnet.
Dette scenariet oppfordrer til handling fra arbeidsgivere for å være årvåkne mot kriminalitet og medfølende overfor ansatte. Ved å skape miljøer der inngrep og støtte er lett tilgjengelig, kan vi bekjempe trusler fra innsidere, sikre arbeidsplassen vår, beskytte klientene våre og kjempe mot avhengighet - en vinn-vinn-situasjon for alle involverte.
Opplæring er et av de viktigste tiltakene mot hvitvasking
Mange nye tilsynsrapporter og ikke minst samlerapporten på etterlevelse av hvitvaskingsregelverket hos AIF-forvaltere viser at blant annet opplæring er et problemområde. Tilsynet påpeker at «mange foretak ikke hadde tilfredsstillende opplæring, plan for opplæring og/eller manglende dokumentasjon på gjennomførte opplæringsaktiviteter»
Nylige tilsynsrapporter fra Finanstilsynet (FSA Norway) viser igjen at mange sliter med å etterleve hvitvaskingsregelverket. Opplæring innen antihvitvasking er dessverre også fremdeles et område med betydelig tilsynsfokus og generelt lav etterlevelsesstatus.
Mange nye tilsynsrapporter og ikke minst samlerapporten på etterlevelse av hvitvaskingsregelverket hos AIF-forvaltere viser at blant annet opplæring er et problemområde. Tilsynet påpeker at «mange foretak ikke hadde tilfredsstillende opplæring, plan for opplæring og/eller manglende dokumentasjon på gjennomførte opplæringsaktiviteter»
Finanstilsynet viser også til til noen andre velkjente hovedfunn i tematilsynet (som jo i stor grad er de samme som vi til stadighet ser også hos banker og andre rapporteringspliktige);
▫ Dårlige risikovurderinger
▫ Mangelfulle og lite virksomhetsinnrettede rutiner
▫ Dårlig eller manglende dokumentasjon av kundetiltak
▫ Manglende eller mangelfull opplæring
Finanstilsynet peker videre på hva de forventer av AIF-forvalterne innen opplæring (og dette gjelder nok også både store og små andre aktører)
🔺 Ansatte skal gis opplæring slik at de er kjent med virksomhetens forpliktelser og kan gjenkjenne hvitvasking og terrorfinansiering («tenke som en kriminell»)
🔺 Opplæringen skal gis jevnlig slik at kunnskapen vedlikeholdes og oppdateres.
🔺 Foretakene forventes å ha en opplæringsplan
🔺 Gjennomførte opplæringsaktiviteter må dokumenteres
Opplæring er, i tillegg til å være et selvstendig krav etter hvitvaskingsloven, et av de aller viktigste verktøyene man har for å faktisk forebygge og bekjempe hvitvasking. Finanstilsynet har i tidligere tilsynsrapporter hos banker sagt at opplæring er «et av de aller viktigste tiltakene» og manglende etterlevelse av opplæringskravet går igjen som problemområde i så godt som samtlige tilsynsrapporter de siste årene.
Fra samlerapporten kan man også lese at Finanstilsynet nå er rimelig krystallklare når det kommer til hvilke forventninger de har;
«Finanstilsynet har over tid påpekt viktigheten av innsats på antihvitvaskingsområdet, og at foretakene prioriterer arbeidet med etterlevelse av hvitvaskingsloven. (...)
Finanstilsynet forventer at fondsforvalterne gir arbeidet med etterlevelsen av hvitvaskingsregelverket nødvendig oppmerksomhet og tilførsel av ressurser.»
Stort klarere marsjordre er det vel vanskelig å få - og andre rapporteringspliktige bør ikke forvente annet enn at dette i like stor grad gjelder dem.
https://www.finanstilsynet.no/nyhetsarkiv/nyheter/2024/aif-forvalternes-tiltak-mot-hvitvasking-og-terrorfinansiering/
Innlegg og meninger